Twee weken geleden las ik, liggend in een hangmat in Frankrijk (helaas op een van de schaarse zonnige momenten) het artikel ”Verlanglijst voor je leven” in het Happinez Zomerboek (tekst: Anne Wesseling). Zoals de titel al onthult, gaat het over een lijst van dingen die je graag wilt doen in je leven/ gedaan wilt hebben voordat je sterft. En waarbij het bij de welbekende bucketlist vaak gaat over spannende activiteiten zoals Parachutespringen, zwemmen met haaien of op safari door Afrika gaat dit artikel wat meer in op het onderliggende verlangen hiervan. Zo wordt in het artikel aangegeven dat het opstellen van een levenslijst (zoals zij het liever noemen) een mooie manier is om na te denken over de dingen die je belangrijk vindt in het leven. Uiteindelijk gaat het niet om het kunnen afvinken van specifieke activiteiten of bestemmingen. Wanneer mensen aan het einde van hun leven wordt gevraagd waar zij spijt van hebben, dan zijn de meest voorkomende antwoorden op deze vraag; dat ze niet de dingen hebben gedaan die echt bij hen als persoon pasten en dat ze zich teveel hebben gevoegd naar de verwachtingen van anderen.
Treffend weergegeven en herkenbaar doordat ik enige tijd geleden tevens bewust heb gekozen om stil te staan en mij af te vragen wat ik belangrijk vind in het leven en daarmee ook in mijn werk. Dit heb ik gedaan aan de hand van het IKIGAI-model (te lezen in een van mijn eerdere posts).In algemene zin ben ik iemand die zo min mogelijk spijt heeft van dingen die ik heb gedaan, tenslotte kan je het niet meer ongedaan maken maar kan je er wel op reflecteren en proberen ervan te leren. Ook probeer ik, wat mij gelukkig steeds beter afgaat, mijn eigen leven te leiden en niet continu bezig te zijn om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Hierdoor blijf ik bij mezelf en kan ik authentieke keuzes maken. En dat dit ook zou kunnen worden opgevat als egoïstisch, is dan maar zo tenslotte week ik vanuit welke intentie ik dingen doe en zeg. En er is een verschil tussen willen voldoen aan de verwachtingen van anderen en rekening houden met de ander.
Doordat ik me veel meer bewust ben van wat voor mij belangrijk is en waar ik energie van krijg, sta ik veel meer in mijn kracht en ben ik bovenal een gelukkiger mens. Terugkijkend op mijn leven wil ik kunnen zeggen dat ik de dingen heb gedaan die bij mij passen en me daarbij niet heb laten hinderen door verwachtingen van anderen.Ik probeer elke dag mijn IKIGAI te leven; mijn reden van bestaan en hetgeen doen waar ik elke dag met plezier en energie voor uit mijn bed kom.
Mijn IKIGAI:
“Ik krijg er energie van als ik vrijheid en beweging ervaar en vanuit daar afwisselend, ontwikkeling kan sturen, tot oplossingen kan komen en daarmee anderen verder kan helpen, gebruikmakend van samenwerking en creativiteit”
Nadat ik mijn IKIGAI leerde kennen maakte ik de bewuste keuze om wederom als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan met Turn Left.
Weet jij precies wat jou drijft? Met elke activiteit jij de tijd vergeet? In hoeverre heb je het gevoel dat jij je volledige potentieel benut, daarmee een betekenisvolle bijdrage levert en daar ook nog eens je geld mee verdient?
Wil je daar nou op een inspirerende manier achter komen dan is het goed om je Ikigai te weten
Turn Left is ontstaan om enerzijds elke dag invulling te kunnen geven aan mijn IKIGAI (en niet te leven om aan de verwachtingen van anderen te voldoen) en anderzijds om te inspireren en mensen en bedrijven te helpen bij de uitdagingen waar ze voor staan en hen ook meer vanuit hun passie te laten leven en werken.
Ook behoefte om zelf, met je team of bedrijf te komen tot een nog betere samenwerking om vanuit daar je werkgeluk te vergroten, effectiever te zijn en je dienst of product beter aan te laten sluiten bij de markt en dus in alle opzichten te groeien? Leuk!
Dan kom ik graag met je in contact.
Turn Left is geboren vanuit mijn passie; “Ik krijg er energie van als ik vrijheid en beweging ervaar en vanuit daar afwisselend, ontwikkeling kan sturen, tot oplossingen kan komen en anderen verder kan helpen daarmee gebruik makend van samenwerking en creativiteit.”