Zit jij wel op de juiste plek?

In de tijd waar thuiswerken de norm is en de sociale afstanden alleen maar groter worden, liggen er diverse risico’s op de loer. In zowel het economische maar veelal ook in de sociaal-maatschappelijke en persoonlijke domeinen. In mijn omgeving en netwerk verneem ik steeds meer signalen van klachten die zich niet beperken tot één domein maar juist alle domeinen raken of  zelfs een domino-effect hebben. Deze klachten betreffen o.a. een slechte balans tussen werk en privé, afnemend werkgeluk, vermoeidheid tot gevoelens van overspannenheid en alles wat daartussen zit. Hoewel er in veel gevallen zeker sprake is van onderliggende klachten/ problematiek, blijkt zeer geregeld de oorzaak van dergelijke klachten niet te liggen aan teveel werken of aan je (in jouw ogen) slecht presterende leidinggevende of andere omgevingsfactoren, maar aan je eigen angst. Angst om echt voor jezelf te kiezen. En ja, dat is ook heel spannend, en dat hier veel belemmerende gedachten bij opkomen is dan ook helemaal niet gek. Voor jezelf kiezen is echter wel het beste om te doen, al  is het stapje voor stapje. Maar ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan en waar moet je dan beginnen? Bij het begin is dan het simpele antwoord. En dat begin is om te achterhalen waar je eigen bevlogenheid, je passie ligt. In mijn vorige blog noemde ik al even de IKIGAI methode. IKIGAI betekent zoveel als hetgeen waar jij elke dag je bed voor wilt uitkomen. Het boek; ”Vind je Ikigai” van Francesc Miralles en Héctor Garcia kan ik zeer aanbevelen om meer over de oorsprong en de methodiek te lezen. Om je IKIGAI te vinden hoef je maar vier vragen te beantwoorden, zo simpel? zal je misschien denken, ja zo simpel. Echter, is er dan wel 1 hele belangrijke randvoorwaarde en dat is dat je 100% eerlijk bent naar en over jezelf. Maar als je zover bent om hiermee aan de slag te gaan heb je de belangrijkste horde; namelijk het bewustzijn om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk en daarmee voor je omgeving, al genomen. De basis van IKIGAI is in mijn ogen het vinden van je passie. Deze passie kun je vinden daar waar de antwoorden op de vragen: Waar ben je goed in? en Waar houd je van? elkaar overlappen. Vanuit dat punt ga je op zoek naar je Missie, je Beroep en je Roeping en deze vormen samen je IKIGAI. En hoe gaat je Ikigai, vervolgens dan bijdragen aan de eerdergenoemde domeinen?

Wanneer jij weet waar je elke dag je bed voor uit wilt komen betekent dit dat je ook de stappen kunt gaan zetten om dit te gaan realiseren. En één van de conclusies die vaak getrokken wordt is dat je niet op de juiste plek zit qua werk, en dat heeft niet alleen effect op jezelf maar juist ook op je werkgever, je geliefden en de maatschappij. Want wanneer je doet waar je van houdt en goed in bent, ben je een leuker, gelukkiger en gemotiveerder mens voor jezelf en je omgeving en dat kan een boel ‘ellende’ voorkomen.

Maakt dit je nieuwsgierig en wil je ook aan de slag met jezelf, je team of je bedrijf en herken je bepaalde zaken of ervaar je weinig tot geen beweging neem dan contact op.

Turn Left is namelijk geboren vanuit mijn passie; “Ik krijg er energie van als ik vrijheid en beweging ervaar en vanuit daar afwisselend, ontwikkeling kan sturen, tot oplossingen kan komen en anderen verder kan helpen daarmee gebruik makend van samenwerking en creativiteit.”

Turn Left is geboren vanuit mijn passie; “Ik krijg er energie van als ik vrijheid en beweging ervaar en vanuit daar afwisselend, ontwikkeling kan sturen, tot oplossingen kan komen en anderen verder kan helpen daarmee gebruik makend van samenwerking en creativiteit.” 

Login
Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.